Πρόληψη

Η πρόληψη της ασθένειας είναι πάντοτε προτιμότερη απ’ τη θεραπεία της κι αυτή η ιδέα πρέπει να είναι ο στόχος όχι μόνο των γιατρών, αλλά και των ασθενών. Αυτός είναι και ο στόχος της προληπτικής οδοντιατρικής, δηλαδή η προφύλαξη της υγείας των δοντιών και του στόματος. Τα  βασικά βήματα της προληπτικής οδοντιατρικής είναι η αποτρύγωση ο καθαρισμός δηλαδή των δοντιών, η φθορίωση, οι επικαλύψεις σχισμών και οπών και το σωστό καθημερινό βούρτσισμα.

Οδοντιατρικός καθαρισμός: Αφαίρεση πλάκας, Τρυγίας (πέτρας) με συσκευή υπερήχων

Ο οδοντιατρικός καθαρισμός συνίσταται στην αφαίρεση της υπερουλικής τρυγίας και πέτρας, της συσσώρευσης δηλαδή των τροφικών υπολειμμάτων και της μικροβιακής πλάκας που εναποθέτονται στα δόντια.

Διαβάστε περισσότερα: Οδοντιατρικός καθαρισμός: Αφαίρεση πλάκας, Τρυγίας (πέτρας) με συσκευή υπερήχων

Διδασκαλία στοματικής υγιεινής

Ο οδοντίατρος ενημερώνει από την πρώτη συνάντηση τον ασθενή για τη σωστή μέθοδο βουρτσίσματος. Η οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι μέτρια ή μαλακή και αυτό για να μην προκαλούμε αποτριβές στους αυχένες των δοντιών οι οποίες με τη σειρά τους θα προκαλέσουν ευαισθησίες στα δόντια.

Διαβάστε περισσότερα: Διδασκαλία στοματικής υγιεινής

Φθορίωση

Είναι η τοπική εφαρμογή από τον οδοντίατρο υψηλών δόσεων φθορίου (10 –12.000 ppm F) με τη μορφή ζελέ που έχουν γεύση φρούτων για να είναι εύληπτα από τα παιδιά. Το ζελέ φθορίου τοποθετείται σε ειδικά δισκάρια για την άνω & κάτω γνάθο τα οποία εφαρμόζονται και παραμένουν στο στόμα για 4 λεπτά.

Διαβάστε περισσότερα: Φθορίωση

Προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών - Sealants

Τα sealants είναι “πλαστικές” επικαλύψεις των οπών και σχισμών των οπισθίων δοντιών οι οποίες παρέχουν ένα φραγμό μεταξύ του δοντιού και των τερηδογόνων μικροβίων και των τροφικών υπολειμμάτων που παραμένουν στο στόμα ακόμα και μετά το βούρτσισμα.. Η διαδικασία είναι αισθητική ,απλή και οικονομική για τους μικρούς ή και μεγαλύτερους ασθενείς. Τα sealants απελευθερώνουν φθόριο το οποίο επίσης προστατεύει τα δόντια από τερηδονισμό.

Διαβάστε περισσότερα: Προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών - Sealants

Νάρθηκες βρυγμού

Ο βρουξισμός είναι το ακούσιο σφίξιμο των δοντιών, λόγω υπερβολικής άσκησης δύναμης από τους μύες της μάσησης. Οι συνηθέστερες αιτίες είναι  η ένταση, το στρες,  οι διαταραχές ύπνου. Επίσης, στο πρόβλημα αυτό συνεισφέρουν η έλλειψη δοντιών και τα στραβά δόντια.

Διαβάστε περισσότερα: Νάρθηκες βρυγμού

Νάρθηκες άθλησης

Ο κίνδυνος για τραυματισμό των δοντιών και των γνάθων κατά την άθληση, ιδιαιτέρως στα ομαδικά αθλήματα, κατέχει τη δεύτερη θέση σε ποσοστά, μετά τα τροχαία ατυχήματα.
Η κατασκευή εξατομικευμένου νάρθηκα σε σχέση με τους έτοιμους νάρθηκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, εξασφαλίζει την καλή εφαρμογή του στα δόντια της άνω γνάθου.

Διαβάστε περισσότερα: Νάρθηκες άθλησης

Powered by InfoTime